Jak imunitet za zdravo i srećno dete

Jak imunitet za zdravo i srećno dete
12.11.2021.

JAK IMUNITET ZA ZDRAVO I SREćNO DETE

Imunitet, mehanizam odbrane organizma kada je izložen uzročnicima bolesti, svoj pun kapacitet postiže tek posle 12 godine života deteta. U periodu dok se on sasvim ne formira i ne uspostavi snažnu liniju odbrane od patogena (virusa, bakterija, gljivica, parazita, toksina) roditelji imaju dugih 12 godina borbe sa infekcijama i u isto vreme borbe za jačanje imuniteta kod dece.

 

Činjenica da mališani dosta vremena provode u kolektivima, vrtićima i školama, gde je izloženost uzročnicima infekcija i bolesti mnogo veća, objašnjava tako visok stepen oboljevanja kod male dece. Najčešće su to respiratorne ili stomačne infekcije različitog porekla, ali svaka od njih donosi i dodatno ugrožavanje imunog sistema.

 

Iako dugoročno gledano dete tako stiče aktivni imunitet (sam stvara antitela nakon infekcije uzročnikom), česte infekcije i upotreba lekova dovode do slabljenja opšteg stanja organizma. Da bi to izbegli roditeljima je glavna briga jačanje imuniteta kod dece, pa su konstantno opterećeni pitanjima koja je to hrana za jačanje imuniteta najbolja i mogu li preparati za jačanje imuniteta kod dece pomoći i koliko.

 

Jačanje imuniteta kod dece


Jačanje imuniteta kod dece kontinuiran je proces, ali zapamtite da nikakvi preparati za jačanje imuniteta kod dece ne mogu da učine čudo, ukoliko ne ispoštujete osnovna pravila zdravog života:

 

 • kvalitetan san (deci je potreban miran i kvalitetan san u trajanju od 8 do 10 sati i odlazak na spavanje u isto vreme, ne posle 22h)
   
 • održavanje lične higijene (deca su sklona da istražuju dodirom, pa je važno da naučite dete značaju pranja ruku, ali i održavanju higijene u prostorijama u kojima borave)
   
 • dovoljan unos tečnosti (zdravom detetu potreban je oko 1,5l tečnosti dnevno, a bolesnom dvostruko više. Najbolje je da dete pije vodu, blage biljne čajeve ili razblažene ceđene sokove jer gazirani i negazirani napici sadrže veliku količinu šećera i veštačkih aditiva)
   
 • fizička aktivnost (nemojte zaboraviti koliko je rekreacija važna da dete bude zdravo i srećno, jer svakodnevna lagana šetnja kroz prirodu može učiniti čudo za jačanje imuniteta kod dece)
   
 • pravilna ishrana (doprinos koji ima hrana za jačanje imuniteta ogroman je, a istovremeno je potpuno prirodan način da poboljšate imuni sistem svog deteta, zato mu obezbedite zdravu i raznovrsnu ishranu)
   


Hrana za jačanje imuniteta


Namirnice koje poboljšavaju imuni sistem često nisu na spisku omiljene dečije hrane. Ukoliko ishranom ne uspete da postignete cilj, nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom, mogu vam u tome pomoći preparati za jačanje imuniteta kod dece, ali ipak imajte na umu da jednom stečene zdrave navike u ishrani ostaju za ceo život, pa budite strpljivi i uporni. Ukoliko želite da hrana koju vaše dete unosi istovremeno bude hrana za jačanje imuniteta u jelovnik svog mališana uvrstite sledeće:

 

 • mlečne proizvode (prvenstveno se misli na kefir i jogurt koji su bogati aktivnim probiotskim kulturama i doprinose pravilnom funkcionisanju probavnog sistema)
   
 • beli i crni luk (beli luk bogat je alicinom koji se bori protiv patogena i vrlo uspešno suzbija različite vrste infekcija, a crni obiluje vitaminom C i selenom koji su neophodni za jačanje imuniteta kod dece)
   
 • med i pčelinji proizvodi (med, propolis i matični mleč su jaki prirodni antioksidansi sa velikim antibakterijskim i antimikrobnim dejstvom)
   
 • sveže voće (voće obiluje vitaminima i vlaknima, pa blagotvorno deluje i na imuni sistem i na crevni trakt)
   
 • sveže povrće (povrće, naročito zeleno lisnato, bogato je folnom kiselinom, vitaminima, mineralima i vlaknima i mora biti nezaobilazan deo svakodnevne ishrane dece)
   
 • riba (riba je odličan prirodan izvor omega-3 masnih kiselina i cinka koji su jaki antioksidansi sa protivupalnim delovanjima)


Preparati za jačanje imuniteta kod dece


Zdrav san, hidratacija, rekreacija i hrana za jačanje imuniteta na dugoročnom planu učiniće čuda za imuni sistem vašeg deteta. Ipak, usled čestih i ponovljenih infekcija, ponekad je potrebna pomoć – preparati za jačanje imuniteta kod dece. Odabirom efikasnog suplementa pomoći ćete svom detetu da se lakše izbori sa bolešću, brže ozdravi i oporavi i spremnije dočeka nove izazove.

 

Medicinski i iskustveno efikasni suplementi svakako su:

 

 • X-Imuni sirup (Imunoglikan sirup) sa spirulinom, betaglukanima, vitaminima C i D, selenom, cinkom i jodom, doprinosi jačanju imunog sistema i pravilnom rastu i razvoju
   
 • Immuno sirup bogat vitaminima, mineralima i ekstraktima biljaka pogodan je za decu sklonu infekcijama u cilju poboljšanja opšteg stanja organizma
   
 • Cinkić tablete za žvakanje su dodatak ishrani koji sadrži cink i vitamine A, C i D
   
 • Oligovit sirup, vitaminski sirup za decu, za pravilan rast i razvoj
   
 • Imunocink za decu je optimalna kombinacija cinka i vitamina C koji pomažu u jačanju odbrambenih snaga organizma


Da bi vaše dete bilo zdravo i sretno i imalo jak imunitet neka vam hrana za jačanje imuniteta bude svakodnevni izbor, a preparati za jačanje imuniteta kod dece pouzdan saveznik u borbi protiv bolesti. Samo zdravo dete je srećno dete.