Glikemija pod kontrolom

Glikemija pod kontrolom
15.04.2021.

GLIKEMIJA POD KONTROLOM

Kada od običnog čoveka postanete pacijent vaš život se bitno promeni. Živeti sa bolešću nikada nije lako ni jednostavno, ali uz pomoć savremenih aparata, pomagala i terapija možete da učinite da bolest u najmanjoj mogućoj meri utiče na kvalitet vašeg života.

 

Ako ste ikada radili analizu krvne slike svesni ste važnosti nivoa glukoze u krvi koja se naziva glikemija. Referentne vrednosti jutarnje glikemije iznose od 3.6 do 6.1 mmol/L. Glukoza, ugljohidrat – prost tip šećera, odličan je izvor energije za organizam. Na glikemiju, ipak, ne utiče samo količina glukoze uneta hranom, već i hormonska regulacija i količina deponovanih rezervi u organizmu. Ove faktore mnogo je teže kontrolisati od jednostavne kontrole unetog šećera.


Da biste pravilno organizovali svoj život, primenili adekvatnu terapiju i sprečili eventualne komplikacije može vam pomoći glukometar.

 

Hiperglikemija ili hipoglikemija

 

Insulin je polipeptidni hormon koji luči pankreas, a direktno je odgovoran za pravilan metabolizam ugljenih hidrata. Bez delovanja ovog hormona ugljeni hidrati uneti hranom ne mogu se iz krvotoka preneti do ćelija, što se direktno ispoljava kao porast glikemije.


Usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina dolazi do bolesti koja se zove dijabetes – hiperglikemija. S druge strane, hipoglikemija predstavlja sniženje glukoze u krvi, sreće se kod pacijenata sa dijabetesom i česta je komplikacija insulinske terapije.


Bilo da je glikemija visoka ili niska, najgore je ne znati kolika je. Jednostavno, brzo i lako može se proveriti u udobnosti svog doma uz pomoć aparata glukometar, a uz rezervaciju i kupovinu traka u odabranoj apoteci ovo medicinsko sredstvo dobićete na poklon.

 

Šta je glukometar?


Posle otkrića insulina, dvadesetih godina 20. veka, najveću revoluciju u kontroli šećerne bolesti doneo je upravo glukometar. To je aparat za samomerenje glukoze u krvi, koji brzo, lako i jednostavno, bez izlaska iz kuće i za samo nekoliko trenutaka, određuje glikemiju.


Može se koristiti u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu, pa je nezamenljiv kako za merenje referentne vrednosti jutarnje glikemije, tako i za kontrolu onoga što nazivamo postprandijalna glikemija. Postprandijalna glikemija predstavlja nivo šećera u krvi posle obroka i sastavni je deo OGTT (glikemija test).

 

Šta je dobar glukometar?

 

U prilici smo da vam predstavimo glukometar Accu-Chek Guide, renomiranog proizvođača Roche Diabetes Care GmbH iz Nemačke, koji u odabranoj apoteci možete preuzeti besplatno nakon što, samo jednim pozivom odabrane apoteke, rezervišete i kupite trake za merenje.


Aparat je digitalni, malih dimenzija i sasvim je jednostavan za upotrebu i odlaganje. Lako ćete ga koristiti u svom domu, ali podjednako lako poneti i na putovanje. Ako vam je uvek pri ruci test - glikemija će biti pod kontrolom jer ćete pravovremenom reakcijom moći da sprečite eventualne posledice.


Bitno je istaći da ovaj glukometar ima unapređene karakteristike, kako samog aparata tako i upotrebe, ali i kontrolnog praćenja dijabetesa. U cilju vaše udobnosti i bezbednosti Accu-Chek Guide razvijen je sa:

  • unapređenom preciznošću: često je napominjano da kućni glukometar ima određenu toleranciju nepreciznosti merenja, međutim ovaj model omogućava da od 100 izmerenih hipoglikemija najviše jedna bude propuštena
  • lakšim procesom merenja: poseduje široku kapilaru za uzorkovanje krvi što sam proces maksimalno pojednostavljuje, zatim poseduje svetlo na mestu gde se ubacuje traka i dugme za izbacivanje trake, pa se preporučuje starijim pacijentima
  • pametnim pakovanjem: glikometar poseduje SmartPack bočicu za trake čime je onemogućeno njihovo prosipanje, što nije redak slučaj
  • i konačno, unapređenim upravljanjem dijabetesom: ovaj uređaj poseduje integrisan dnevnik vaših glikemija, pa ne morate više da pamtite ili pišete, ima detekciju obrazaca glikemije i mogućnost postavljanja ciljanog intervala glikemije, kao i poređenje trenutno izmerenog rezultata sa prethodnim.

 

Zašto glukometar?

 

Ako ste u nekom momentu svog života postali pacijent, nema razloga da ne vodite srećan, kvalitetan i udoban život. Ako ste stavili težinu i ishranu pod kontrolu, bavite se fizičkim aktivnostima i redovno uzimate propisanu terapiju, za osećaj sigurnosti i bezbednosti nedostaje vam samo glukometar.


Svaki dan koji provedete znajući da vam je glikemija u okviru referentnih vrednosti biće srećan i ispunjen dan kojim ćete dokazati sebi da bolest ne kontroliše vas, nego vi nju!