Cink - zašto je važan za jačanje imuniteta

Cink - zašto je važan za jačanje imuniteta
24.03.2020.

CINK - ZAšTO JE VAžAN ZA JAčANJE IMUNITETA

S obzirom na situaciju sa pandemijom Korona virusa, ali i trenutnu pojavu gripa, prehlada i raznih boleti sigurni smo da ste više puta sebi postavili pitanje sta je najbolje za jacanje imuniteta. Pročitajte u nastavku.

 

Cink je jedan od izuzetno važnih elemenata za naše telo. To je mineral koji se u našem telu nalazi u količini od 2 do maksimalno 3gr i važan je za mnoge funkcije našeg tela. Cink nam je potreban za rast i razvoj, za funkcionisanje imuniteta, on olakšava zarastanje rana, smanjuje rezistenciju na insulin, podstiče nervni sistem, ublažava depresiju, leči akne, podstiče plodnost itd. Iako postoji bezbroj njegovih benefita na naše telo, svakako je najznačajniji i trenutno najaktuelniji benefit cinka za jacanje imuniteta.
Nedostatak cinka u telu može izazvati zaostajanje u razvoju dece, probleme i komplikacije u toku trudnoće, neadekvatnu reakciju imunog sistema i shodno tome povećanu osetljivost na infekcije. Ovaj važan mineral pokazuje direktnu aktivnost protiv virusa, i u velikoj meri skraćuje period njihovog dejstva u organizmu.


Cinka ima u gotovo svim organima, a najviše ga ima u crvenim krvnim zrncima, kostima, mišićima, jetri i prostati, što ga čini drugim elementom u tragovima u ljudskom telu, odmah posle gvožđa.

 

Sta je najbolje za jacanje imuniteta?


S obzirom na situaciju sa pandemijom Korona virusa, ali i trenutnu pojavu gripa, prehlada i raznih boleti sigurni smo da ste više puta sebi i drugima postavili ovo pitanje. Dakle, ako pitate nas sta je najbolje za jacanje imuniteta, bez dileme ćemo vam svakako reći pravilna, uravnotežena i zdrava ishrana. Ali, s obzirom na brz tempo i stresan način života koji živimo a koji nam ponekad ne ostavlja previše vremena da razmišljamo o svom zdravlju i tome šta je zapravo dobro za nas, onda pribegavamo raznim dodacima kojima nadoknađujemo ove manjkavosti naše ishrane. Zato kako bi prevenirali pojavu bolesti i ojačali naš organizam na scenu stupaju suplementi za imunitet.

 

Suplement za imunitet na bazi cinka- kome su neophodni


Kako to cink utiče na jacanje imuniteta? Pre svega cink ima sposobnost da aktivira enzime koji ubijaju bakterije i viruse, on ih ubijaju tako što ih razlažu, odnosno razlažu proteine od kojih su virusi sastavljeni i na taj način im onemogućavaju da se dalje šire u našem organizmu. Takođe, naučno je dokazano da cink aktivira ćelije našeg imunog sistema koje se bore protiv infekcija.


Suplementi za imunitet su naročito potrebni onim osobama koje puše i konzumiraju alkohol, imaju neke hronične bolesti, ne spavaju dovoljno, loše se ili nepravilno hrane, pod stresom su, ili generalno govoreći ne vode računa o svom zdravlju na pravi način. Zatim tu su i vegeterijanci, osobe sa gastrointestinalnim problemima, sportisti ili osobe koje dugotrajno konzumiraju neke lekove.

 

Koje su preporučene dnevne doze cinka?


S obzirom da se ovaj mineral ne zadržava dugo u našem telu, potrebno je svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu ili dodatke ishrani. Pa tako, preporučena dnevna doza cinka za decu zavisi od uzrasta i može da ide od 2 do 3mg za odojčad, do 9 mg za decu uzrasta od 18 godina.

Muškarcima je potrebno oko 11mg cinka svakog dana, a ženama oko 9 ( trudnicama i dojiljama oko 11mg).

 

Kada je posebno važno jacanje imuniteta?


U periodima kada je pojačana pojava virusa i prehlada, na jesen, zimu i u rano proleće kada je našem telu potrebno da se oporavi od zime korisno bi bilo koristiti neki preparat sa cinkom. Suplementi za imunitet koje vam posebno preporučujemo su IMUNOCINK za odrasle, kao i za decu, koji se preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani za očuvanje odbrambenih sposobnosti organizma. Pored njega, tu je i sinergija 3 minerala – kalcijum, magnezijum i cink u formi tableta, kao i ZINCOMPLEX koji će vam omogućiti poboljšanje imunog sistema i očuvati nivo energije.

Ukoliko želite da uradite nešto dugoročno dobro za sebe bilo bi dobro da počnete da brinete o svom zdravlju. A ako se pitate sta je najbolje za jacanje imuniteta mi ćemo vam reći da je izbor zaista raznovrsan kada se radi o preparatima u našoj apoteci.