Alergijski rinitis

Alergijski rinitis
01.06.2023.

ALERGIJSKI RINITIS

Alergijski rinitis je najznačajnija hronična, nezarazna respiratorna bolest današnjice

 

Alergijski rinitis

 

Alergijski rinitis je najznačajnija hronična, nezarazna respiratorna bolest današnjice, za koju se procenjuje da danas u svetu pati preko 500 miliona bolesnika. Karakterišu ga lako prepoznatljivi simptomi: učestalo kijanje u serijama koje je teško zaustaviti, obilna vodenasta sekrecija iz nozdrva, svrab i zapušenost nozdrva, svrab u grlu, nepcu, ušnim kanalima a u većini slučajeva i svrab, suzenje i crvenilo u očima.

 

Zbog simptoma, često je neprepoznat i od strane samih lekara, ali negativan uticaj na kvalitet života obolelih je izuzetno veliki: ove osobe imaju poremećaj sna, pažnje, umorni su, malaksali, bezvoljni, izostaju sa posla, kod školske dece negativno utiče na pažnju i napredovanje u školi. Često je udružen sa drugim bolestima i ako se ne leči adekvatno, nosi rizik za prelazak u težu formu bolesti, kao i u bronhijalnu astmu.

 

Glavni izazivači alergijskog rinitisa

 

Glavni izazivači alergijskog rinitisa su alergeni poreklom iz polena (polen drveća, trava i korova) i kućne prašine (grinje, buba švaba, plesni, buđ i epitel kućnih ljubimaca, psa i mačke).

 

Krajem protekle decenije, registrovan je najveći porast učestalosti preosetljjivosti na polen ambrozije, koja predstavlja vodeći uzrok respiratornih alergijskih reakcija, čiji simptomi su najizraženiji tokom kasnog leta i početkom jeseni.

Ambrozija spada u biološki agresivnu i u svetu široko rasprostranjenu korovsku biljku sa izrazito alergogenim polenom. U Evropi najugroženije su Mađarska, Slovačka, ali i zemlje Balkana, gde Srbija nažalost zauzima neslavnu vodeću poziciju.

Oslanjajući se na opše prihvaćene vodiče borba protiv alergijskih bolesti disajnih puteva se danas zasniva na: prevenciji izlaganju uzročnim alergenima odgovornih za nastanak bolesti, primeni savremene farmakološke terapije, primeni alergenske imunoterapije (AIT) i neprestanoj edukaciji bolesnika.

 

Moderna farmakološka terapija je ograničena na kontrolu simptoma alergijskih bolesti disajnih puteva, dok alergenska imunoterapija danas predstavlja jedinu terapijsku strategiju za lečenje alergijskih bolesti disajnih puteva koja ima kauzalni efekat, odnosno deluje na samog uzročnika i zato ima sposobnost da menja imunski odgovor koji je u osnovi alergijskih bolesti, a samim tim ima  sposobnost da menja i prirodni tok same bolesti. Alergenska imuno terapija smanjuje simptome, smanuje upotrebu simptomatske terapije i smanjuje rizik od pogoršanja bolesti i prelaska u teže forme, kao i u bronhijalnu astmu. AIT postoji u formi sublingvalnih rastvora, tableta, kao i u obliku injekcija koje se daju u bolničkim uslovima. Terapiju uvodi lekar specijalista alergolog, na osnovu anamneze i rezultata odgovarajućih dijagnostičkih testova. Terapija se primenjuje pre početka sezone odgovarajućeg alergena i tokom sezone, 3 godine uzastopno. RAGWIZAX ekstrakt alergena ambrozije

 

Osnovni cilj lečenja alergijskog rinitisa

 

Osnovni cilj lečenja alergijskog rinitisa je kontrola simptoma bolesti, poboljšanje kvaliteta života obolelih ali i smanjenje rizika i sprečavanje progresije alergijskog rinitisa u bronhijalnu astmu.