Alergija na sunce - kako sprečiti i izlečiti?

Alergija na sunce - kako sprečiti i izlečiti?
25.04.2023.

ALERGIJA NA SUNCE - KAKO SPREčITI I IZLEčITI?

Na našem podneblju tokom godine bude i do 270 sunčanih dana sa najmanje 1600, a uglavnom 2200 sunčanih sati. Za sve koji uživaju u lepom vremenu ovo je izuzetno radostan podatak, ali ako vas muči alergija na sunce, pomisao da se preko 2000 sati godišnje morate čuvati, a vrlo često i ne sačuvati, zaista je frustrirajuća. Kako izlečiti alergiju na sunce i kako da ublažite simptome, pročitajte u nastavku.

 

Kako izgleda alergija od sunca?

Ova alergija, poznata i kao fotodermatoza, poslednjih decenija pogađa sve veći procenat populacije, pa prema trenutnim procenama od nje boluje 15% do 25% stanovništva, što znači da svaki četvrti čovek ima neku vrstu reakcije prilikom izlaganja suncu.


Iako ne može sasvim pouzdano utvrditi uzrok alergijske reakcije na sunce, istraživanja pokazuju da su najviše pogođene osobe svetle puti ( jer imaju manje melanina ) i to prvenstveno žene, ali i da nezanemarljiv uticaj ima genetska predispozicija. Upravo zbog toga se osobama iz rizičnih kategorija savetuje naročit oprez prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti.


Postoji nekoliko vrsta fotodermatoze:

 

  • Fotoalergijska erupcija - odložene inflamatorne reakcije koje su posledica kombinacije hemijskih supstanci, šminke, krema, parfema i izlaganja suncu
  • Urticario solaris - pod uticajem širokog spektra zračenja oslobađaju se antigeni koji izazivaju alergijsku reakciju
  • Prurigo nodularis - za ovaj tip reakcije karakteristični su tamnocrveni veliki nodulusi do 2cm koji svrbe
  • Polimorfne svetlosne erupcije (PLE) - najčešći tip alergije. Pogađa skoro 70% ljudi koji pate od fotodermatoze, a javlja se odmah s proleća i to od nekoliko sati nakon izlaganja suncu, do čak nekoliko dana posle toga.

 

Karakteristični simptomi alergije su crvenilo i osip od sunca, ponekad čak i plikovi uglavnom na grudima, leđima i unutrašnjoj strani ekstemiteta. Zahvaćena područja kože svrbe, osetljiva su na dodir, a u teškim slučajevima može doći i do edema.

 

Kako sprečiti alergiju na sunce?

Ukoliko vam se jednom pojavila alergija, vrlo je verovatno da će se ona ponavljati iz godine u godinu. Ipak, usled iskustva, vaše adekvatno i pravovremeno delovanje može prevenirati reakcije sa ozbiljnim i teškim posledicama.


Po staroj narodnoj mudrosti uvek je bolje sprečiti, nego lečiti. Zbog toga vam donosimo nekoliko proverenih i delotvornih saveta kako da sprečite alergijsku reakciju:


• Izbegavajte boravak na direktnom suncu barem u periodu od 11 do 17 časova jer je tada zračenje najjače
• Nosite tanku, pamučnu odeću dugih rukava i nogavica ispod koje je koža zaštićena, a može da diše.
• Zaštita od sunca je ipak najbolja prevencija, pa birajte hladovinu, sunčane naočare i zaštitne šešire.
• Prilikom izlaganja suncu obavezno koristite zaštitne kreme sa visokim SP faktorom i trudite se da ih nanosite u pravilnim vremenskim intervalima i uvek na čistu kožu
• Unosite dovoljno tečnosti i zdravo se hranite da biste ojačali svoj imuni sistem i tako ublažili alergijske reakcije

 

zastitna krema za suncanje u pesku faktor 50

 

Alergija na sunce – lečenje i oporavak

Ukoliko vam se i pored svih preduzetih mera opreza ipak pojavila alergija, od velikog je značaja da lečenje započnete odmah i da tokom lečenja izbegavate boravak na suncu. Oporavak uglavnom traje nekoliko dana.


Veliko olakšanje doneće vam obloge od mlake vode i tuširanje, ali najbolji efekat postiže se upotrebom krema koje ublažavaju simptome i smiruju kožu.


Preparati kao što su Fenistil gel i Sinopen krema spadaju u grupu antihistaminika i veoma brzo umiruju crvenilo, svrab, osip i otok na koži.*


Podjednako je delotvoran i Hiper Hama gel, a zbog prirodnog sastava pogodan je za tretiranje nežne i osetljive dečije kože. Za ublažavanje crvenila, svraba i peckanja kože preporučuje se i Pantenol krem ili Pantenol mast.


U situacijama kada je alergijska reakcija veoma izražena i burna bićete prinuđeni da koristite tablete protiv alergije na sunce, antihistaminike kao što su Claritine, Pressing, Nixar ili Xizal koji će uspešno ublažiti simptome kao što su crvenilo, svrab i otok. Dejstvo ovih tableta počine već posle jednog sata od oralne primene, a piju se samo jednom dnevno jer imaju produženo dejstvo od 18 do 24 sata.*

Uz malu promenu navika možete učiniti boravak na suncu bezbednim ovog proleća i leta. Zaštita od sunca u vidu krema, suplementi za jačanje imuniteta i sva neophodna pomoćna lekovita sredstva i lekove potražite u apoteci Sunce.


*Distribucija leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.