Alergija na sunce - kako se boriti?

Alergija na sunce - kako se boriti?
27.08.2021.

ALERGIJA NA SUNCE - KAKO SE BORITI?

Ukoliko vam se posle boravka na suncu na koži pojavila alergijska reakcija spadate u ne baš tako mali procenat svetske populacije koju pogađa alergija na sunce. Fotodermatozu, preosetljivost kože na sunčeve zrake, (najčešće UV-A zrake) ima 15% do 25% ljudi, a češća je kod žena i osoba svetlije puti.

 

Poslednjih godina beleži se porast različitih alergija na sunce kod dece, čija je koža izuzetno osetljiva, pa je neophodno sprečiti i lečiti ovu pojavu, jer je poznato da koža pamti i da se ozbiljni problemi mogu javiti mnogo godina kasnije.

 

Uzroci i simptomi alergije na sunce

 

Uzroci alergije na sunce ne mogu se sasvim pouzdano utvrditi jer izvesne alergijske reakcije nekada ne mogu biti povezane ni sa kakvim spoljnim faktorima, bolestima, stanjima ili upotrebom lekova. Ipak, nasledni faktor može imati veliku ulogu, pa se alergija na sunce kod dece često javlja kada su roditelji skloni fotodermatozi. Pored toga, upotreba nekih lekova (npr. dugotrajna upotreba antibiotika), ali i bolesti (naročito autoimune bolesti), zatim upotreba krema ili hemijskih preparata mogu biti usko povezane sa pojavom alergije.


Simptomi alergijske reakcije na sunce obično se javljaju od nekoliko sati do najkasnije nekoliko dana od izlaganja suncu. Najčešće uključuju crvenilo kože, peckanje, otok i svrab, osip na izloženim delovima (posebno su osetljivi vrat, grudi, unutrašnja strana ruku i donji deo nogu). Osip može da varira od prištića do plikova, ali podjednako je bitno lečiti kožu. Retko se javlja kratkotrajna drhtavica, glavobolja i mučnina, ali u kombinaciji sa crvenilom i osipom na koži, nedvosmisleno ukazuje da je u pitanju alergija na sunce. Lečenje fotodermatoze zavisi od stepena reakcije organizma i može zahtevati čak i pregled dermatologa.

 

Alergija na sunce – lečenje

 

U cilju preventive najbolje je da se sunčevim zracima izlažete postepeno, jer tako smanjujete rizik od alergijske reakcije, da izbegavate sunce od 11h do 16h, kada je UV zračenje najjače, da nosite šešir i svetlu, pamučnu, široku odeću koja će prekriti osetljive delove kože. Ukoliko vam se ipak pojavi alergija na sunce, lečenje započnite odmah, a izlaganje suncu, ukoliko je moguće, izbegavajte sledećih nekoliko dana.

 

Krema protiv alergije na sunce

 

Ako imate sasvim blagu reakciju pomoći će hladne obloge, ali najčešće će vam biti potrebna krema protiv alergije na sunce da ublaži simptome i umiri kožu. Pored Fenistil gela i Sinopen kreme, koje pripadaju grupi lekova zvanih antihistaminici, koji će ublažiti svrab blokirajući delovanje histamina koji se oslobađa u organizmu tokom alergijskih reakcija, postoji i krema protiv alergije na sunce napravljena kombinacijom biljnih ekstrakata i ulja. Cortinat krema sadrži ekstrakt sladića, ekstrakt bakope, ljubičasti čičak i hladno ceđeno ulje pirinčanih mekinja. Nakon primene na koži brzo i efikasno smanjuje svrab, crvenilo, otok i suvoću nadražene kože, vraća neophodnu vlažnost i elastičnost i štiti od ponovne pojave simptoma. Upravo zbog toga ova krema idealna je kada je u pitanju alergija na sunce kod dece, jer je potpuno prirodna i bezbedna u primeni.


Još jedna krema protiv alergije na sunce, napravljena od destilata biljke Hamamelis Virginijana, D-pantenola, ekstrakta kamilice i aloje, učiniće da simptomi alergijske reakcije brže prođu i da se upaljena i iritirana koža smiri, hidrira i oporavi. Hiper Hama gel, zbog svog potpuno prirodnog sastava preporučen je i kada je u pitanju alergija na sunce kod dece, ali je podjednako delotvoran i efikasan i za odrasle osobe sa simptomima fotodermatoze na koži.

 

alergija na sunce lekovi

 

Tablete protiv alergije na sunce

 

Burne alergijske reakcije ponekad će zahtevati i pregled dermatologa, pa čak i upotrebu oralne terapije. Tablete protiv alergije na sunce pripadaju grupi antihistaminika, imaju produženo dejstvo, a delovanje počinje već posle sat vremena od oralne primene. Uz tablete protiv alergije na sunce, kakve su Pressing, Nixar ili Aerogal, simptomi urtikarije – svrab i crvenilo kože, brzo će biti ublaženi, a delovaće tokom 24 sata od primene.

 

Ukoliko ste poslušali sve preventivne savete, a ipak vam se desila fotodermatoza, ne očajavajte. Iako neprijatna, naročito alergija na sunce kod dece, ova alergijska reakcija uspešno se može držati pod kontrolom. Ako uz sebe uvek imate kremu i tablete protiv alergije na sunce, potražite hladovinu i uživajte.